Vier de liefde

“Kijk, ik heb echt niks tegen homo’s, maar dat zo open en bloot zoenen op straat hoeft van mij niet hoor!”

Het is dinsdag 11 oktober en ik sta in de supermarkt een bak kwark, wattenschijfjes en een doosje thee in mijn mandje te laden. Terwijl ik sta te twijfelen of ik niet eens een keer zal afwijken van mijn sterrenmunt thee-verslaving, vang ik het gesprek op tussen de twee dames. Nieuwsgierig vraag ik me af hoe ze zo tussen de doosjes Pickwick ineens op het onderwerp homoseksualiteit zijn aanbeland. Totdat ik me bedenk dat het vandaag Coming Out Day is.

Al afrekenend bij de kassa blijft het ene zinnetje maar door mijn hoofd spoken. Een op zich tolerante uitspraak (‘want ze heeft toch echt niks tegen homo’s’), die door de tweede helft ervan echter totaal teniet wordt gedaan. Want als je niks tegen homo’s hebt, waarom zouden zij hun liefde dan niet in het openbaar mogen tonen? Omdat het anders is? Omdat je zoenen in het openbaar sowieso niet vindt kunnen? Of omdat je wellicht toch niet zo tolerant bent als dat je zelf denkt?

Want, hoe tolerant zijn we eigenlijk? Ik zou zo in mijn omgeving niemand kunnen noemen die iets tégen homo’s heeft. Of lesbiennes. Of biseksuelen. Maar is dat wel echt zo? Schijntolerantie komt vaker voor dan je denkt. En niet alleen op het vlak van geaardheid.

“Ik heb niks tegen homo’s, maar mijn eigen kind zie ik toch wel graag heteroseksueel.”
“Ik heb niks tegen buitenlanders, maar ik hoef ze niet naast me te hebben wonen.”
“Ik heb niks tegen moslims, maar die moskeeën bouwen ze maar mooi in hun eigen land.”

Tolerantie tot en met je comfortzone. We vinden het allemaal prima, zolang we er maar niet te direct mee te maken hoeven te krijgen. Want twee mannen zoenend op straat, dat is toch echt net een stapje te ver. En twee vrouwen die samen een kind willen krijgen? Dat heeft moeder natuur uiteraard nooit zo bedoeld.

En dus is een dag als vandaag helaas nog steeds nodig. Een dag om de kast open te gooien, waarvan we zelf de sleutel in het slot hebben gestoken. Want wat je niet ziet, bestaat niet. Of hoeven we in ieder geval niet direct mee geconfronteerd te worden.

En dus sluiten we de liefde op. De liefde die we juist zo hard nodig hebben. Of je nou van sterrenmunt thee houdt of van sterke espresso. En of je als man nou op andere mannen valt of geaardheid helemaal niet belangrijk vindt en gewoon verliefd wordt op een persoon an sich. Het gaat niet om wie of wat of waarvan je houdt, het gaat erom dat je de vrijheid moet kunnen hebben om die liefde te kunnen tonen. Om die liefde te kunnen laten zien. Of dit nu op straat is, je slaapkamer of van mijn part de supermarkt. Kijk, je hoeft echt niet rollebollend tussen de diepvriespizza’s liggen, maar elkaar de hand niet durven reiken omdat je bang bent dat anderen er wellicht wat van vinden? De liefde is het mooiste wat een mens kan overkomen. Dat moet je niet in een kast stoppen. Dat moet je vieren.

In een opwelling haal ik het pakje sterrenmunt van de band en zeg tegen de kassière dat ik wat ben vergeten. Ik kom terug met een pakje gemixte fruitthee en een appeltaart mét slagroom. Verandering van spijs doet immers eten. En ach, als er toch wat te vieren valt, kan ik het maar beter meteen goed doen!

 

3 gedachtes over “Vier de liefde

  1. Tanja zegt:

    Mooi geschreven! En zeer zeker mee eens.

    Ik moet wel zeggen dat die specifieke uitspraak wel van mij had kunnen zijn, alleen vul ik daar dan bij aan dat ik het sowieso niet hoef te zien hoe mensen staan te kleffen op straat, ongeacht de combinatie van mensen ;). Hand in hand lopen vind ik ongeacht de combinatie alleen maar mooi om te zien, ik word er vrolijk van om mensen te zien die verliefd zijn. Daar kan ik echt van genieten. Maar om elkaar op straat nou helemaal af te likken dat hoef ik van niemand te zien, dan kijk ik heel graag de andere kant op 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s