Schaamte

Ik ga op vakantie en neem mee:

Mijn schaamte.

Al dagen kijk ik met de buikpijn de berichten. Het filmpje met de van de pijn uitschreeuwende koala doet me de das om. Net als naast me wordt gezegd dat ik misschien moet stoppen met kijken, biggelen de tranen over mijn wangen.

In het toilet op het vliegveld fatsoeneer ik mijn mascara. Aan de andere kant van de spiegel kijken schuldbewuste ogen mij aan.

De wereld staat in brand en ik schaam me.

Genoeg om extra te betalen voor de gemaakte co2 uitstoot.
Genoeg om een gulle bijdrage te storten aan het land waar ik ooit zelf een jaar lang vertoefde.
Genoeg om al tijden geen dieren te eten, afval te scheiden, klein(er) te wonen, bewust(er) te leven…

En tóch die vakantie te boeken.

Gelaten loopt ik het toilet uit.
‘Velen doen het slechter dan jij. Je hebt gedaan wat je kon.’

Maar is dat zo?

Stil koester ik de gedachte dat schaamte de eerste stap is naar bewustwording. De eerste stap naar actie. Naar verandering. Voor de toekomst.

Ik ga op vakantie en ik neem mee:

Mijn schaamte. Bewust ingepakt.

4 gedachtes over “Schaamte

  1. Je kunt niets meer tegenwoordig. Op TV bij ons in NL (EénVandaag) komen al die ‘zonden’ aan bod waaronder vliegen, bont, vlees eten, kinderen e.d. Ik heb het boek ‘De Cirkel’ gelezen en het komt angstaanjagend dichterbij wat er in dat boek geschreven wordt. Je mag niets meer en wordt er straks ook nog op afgerekend.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s