Grap sla

‘Wat als je salade grappen blijft maken?’
Het was met dit bericht dat ik gisteren op Twitter werd geconfronteerd. In de desbetreffende post stonden verschillende foto’s afgebeeld van allemaal dames die breed lachend een salade aan het eten waren. Foto’s die er op zichzelf staand niet eens zo gek uitzien (immers, het waren reclamefoto’s en in reclames lachen mensen voor de verkoopcijfers altijd), maar gezamenlijk voor een ietwat vervreemdend effect zorgden (waarom is het nodig om het eten van salade aan te prijzen als iets dat grappiger is dan naar cabaret gaan?)

Wat me echter misschien nog wel meer in het oog sprong dan die blijkbaar grappige salades, was het feit dat alle mensen die er lachend boven hingen, vrouwen waren. Goedlachse, mooie vrouwen, die met een zelfverzekerde ‘kijk mij eens gezond doen’-glimlach salade eten alsof er niets mooiers bestaat in deze wereld. Nu kan ik me best voorstellen dat het fijn is om je gezond te voelen, maar over het algemeen kijk ik toch blijer als ik een biertje in mijn hand heb, dan wanneer ik een bakje sla met koffie(?! – over foute grappen gesproken, welke reclamemaker heeft die combinatie verzonnen?) voor me heb staan.

Het probleem is echter dat de goedlachse bierreclames aan een andere doelgroep is voorbehouden: de mannen. Terwijl wij moeten luisteren naar de grappen en grollen van de Lollo Rossa, trekken zij er al schouderkloppend  en schaterlachend nog eentje open. Want bier is voor mannen en sla is voor vrouwen. En daar kun je grapjes over maken, maar het is uiteindelijk wel waarheid als een koe.

En ja, uiteraard zijn hier al verschillende onderzoeken aan gewijd. Er is onlangs zelfs een ‘Unstereotype Alliance’ gelanceerd door de VN. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat wij vrouwen ons moeten settelen voor hilarische salades, terwijl mannen voor de televisie pizza mogen snijden met hun cowboy boots. Dat moet met naaldhakken ook prima kunnen!

En omdat ik de beroerdste niet ben en graag een steentje bij wil dragen aan het bevorderen van emancipatie en gelijkheid, bied ik mij bij deze gratis aan als biermodel. En dan niet voor een radler of zo’n ‘vrouwenbiertje’, maar gewoon voor een écht pilsje. Of, als we dan toch stereotiep-doorberekend bezig zijn, een speciaalbiertje. En nee, dan niet hübsch in een dirndl jurkje met tieten zo groot als pullen, maar gewoon als onszelf. Ik ken zelfs nog wel wat andere goedlachse dames die ervoor te porren zijn.  En als je ons dan na dat bier ook nog een beetje goed te eten geeft, willen we zelfs nog wel even om je grapjes lachen.

Een gedachte over “Grap sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s