Kort geel rokje

“Wat zal ik aantrekken vandaag?”
“Dat gele jurkje?”
“Je bedoelt dat gele rókje?”
“Rokje, jurkje…wat maakt het uit. Het is kort en het is geel.”

Het is kort en het is geel.
Tot zover het maximale bereik van de mannelijke analyse als je hem vraagt om je te helpen bij je kledingkeuze. Iets wat ik uiteraard had kunnen weten natuurlijk. Want wat kan het een man nou schelen hoe zo’n lapje stof heet als de onderkant in beide gevallen gewoon hetzelfde is?

Nu zullen er vast mannen zijn die heel goed weten wat het verschil tussen een rok en een jurk is. Er zullen zelfs mannen zijn die een A-lijn rok van een kokerrok weten te onderscheiden of je zonder blikken of blozen kunnen vertellen wat een blousejurk of een Jersey-dress is. Die van mij is echter al lang blij dat hij nu weet dat er blijkbaar zoiets als een verschil tussen rokken én jurken bestaat en dat je met begrippen als ‘kort’ of ‘lang’ ook ingewikkelde termen als ‘maxi dress’ kan vermijden.

Op zich niet zo vreemd ook natuurlijk als je bent opgegroeid in een mannengezin met twee broers waar niet dagelijks over de laatste trends in plooirokken wordt gesproken. Dan begrijp ik heel goed dat het moeilijk is om een bh van een bikini te onderscheiden en dat strapless meer klinkt als bepaalde vorm van striptease dan als een topje zonder bandjes aan de bovenkant.

Maar ik geef het ze ook te doen hoor. Die mannen. Daar waar zij zich slechts vertrouwd hoeven te maken met begrippen als broek, t-shirt- trui en overhemd, hebben wij alleen al in de categorie ‘beenmode’ afdelingen als panty’s, maillots, sokken, hold-ups, leggings, kniekousen, overknees en voetjes. Om nog maar te zwijgen over pumps, sleehakken, muiltjes, ballerina’s, stiletto’s, blokhakken en enkellaarsjes.

Het was dan ook tijdens een aflevering van Roy Donders dat meneer ooit de openbaring kreeg dat pailletjes geen mini houten vlonders zijn, maar glitters die je op je kleding kan bevestigen. Dat een huispak, een jumpsuit en een onesie overigens wel drie termen zijn die in principe hetzelfde aanduiden, maar vrouwen liever níet hebben dat je hun fancy jumpsuit afdoet met de naam hobbezak, dat is weer een heel andere discussie. Wat dat betreft hebben mannen toch ook wel aardig wat met ons te stellen.

Maar gelukkig is er dan altijd nog de redding van een simpel compliment.

“Staat je leuk. Zo kort en geel.”
“Dat rokje bedoel je?”
“Eh…dat ja. Leuk.”

Een gedachte over “Kort geel rokje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s