Hard werken

“Maar, werk je dan ook echt hard of ben je vooral bezig met socializen, netwerken en Facebooken?”

Ik doe net alsof ik me niet verslik in mijn glas wijn, maar kan een klein proestgeluid niet onderdrukken. Het is alweer even geleden dat we elkaar hebben gezien. Laat staan dat we elkaar fatsoenlijk hebben gesproken. En ja, ik weet dat onze levens nogal van elkaar verschillen, maar soms lijken Mars en Venus niet verder van elkaar af te kunnen staan. En dan heb ik het in dit geval zelfs over twee vrouwen.

“Nou, ehh…natuurlijk is social media een groot deel van mijn werk, maar ik ben ook echt wel bezig met het organiseren van veel projecten hoor!”

Terwijl de woorden na het verslik-incident aarzelend uit mijn mond komen, hoor ik hoe ik mezelf aan het verdedigen ben. Ben ik verbaasd, verbouwereerd of denk ik stiekem dat er een kern van waarheid zit in haar uitspraak?

“Wat een onzin!”, roept een vriendin aan wie ik het incident voorleg. “Wat doet zij zelf eigenlijk? Huismoeder? Ah kijk, daar heb je het al. Die doen toch ook niets anders dan de hele dag thee drinken, koekjes bakken en tekenfilms kijken? En dan nog. Al werkte ze zich uit de naad met die billenpoetsdoekjes van d’r. Dat geeft haar nog geen recht om te zeggen dat jij niet hard werkt.”

Tja, wat is ‘hard’ werken eigenlijk? Is dat iedere dag van negen tot vijf op kantoor zitten? Is dat nachtdiensten draaien? Is dat met zware pallets slepen? Is dat op de Intensive Care werken? Is dat vlees verwerken? Is dat je gezin draaiende houden? Of tien Facebookpagina’s beheren? Ik weet het niet. Dat wat de één ervaart als hard werken, zal de ander helemaal niet als zwaar ervaren. Wat fysiek zwaar is kan mentaal een eitje zijn en andersom. Misschien moeten we de waarde van ons werk dan ook niet uitdrukken in de zwaarte ervan. Maar het plezier dat het ons oplevert. En de voldoening die het ons geeft.

Met het glas wijn nog steeds in mijn hand slik ik de rest van mijn verdedigingsspeech in. Ik hoef me niet te verdedigen. Misschien werk ik volgens mijn vriendin dan wel niet hard.”Ik ben gelukkig wel heel erg blij met mijn werk.”

 

3 gedachtes over “Hard werken

  1. Ik doe mijn stinkende best om het leven van de mensen om mij heen een beetje mooier/beter/fijner te maken en wat kennis, vaardigheden etc. te delen aan anderen.. Dat schuift niks meer dan wat waardering helaas 😉

    Groetjes,

    Dorothé

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s