Bleke ham

“Wij houden gewoon van lekker eten.”

Terwijl mijn vriendin een cracker bedekt met een laag pindakaas zoek ik in de koelkast naar beleg voor op mijn boterham.

“Ons streven is om in ieder geval alle restaurantjes in de buurt een keer geprobeerd te hebben. En anders lekker thuis. Mooi wijntje, lekker kaasje.”

Lekker kaasje. Dat zal die in de koelkast vast niet zijn. Die ligt namelijk op een stapel Euroshopper vleeswaren in half open plastic te marineren. Naast een restje van-poeder-tot-pudding chocomousse. Ik kan het dan ook niet helpen dat de uitspraak ‘Wij houden van lekker eten’, sindsdien voor altijd op mijn netvlies gegrift staat met de beelden van bleke ham.

Nu moet iedereen natuurlijk zelf weten wat voor ham ze kopen. Maar het feit dat je in een restaurant gaat voor authentieke, op hout geroosterde, biologische, blije, échte Italiaanse varkensham, terwijl je thuis kiest voor een plastic mapje rozig vlees, zet die hele ‘wij houden van lekker eten’ uitspraak toch een beetje in een dubieus daglicht.

En dat terwijl het een populaire uitspraak is. De groep ‘wij houden van lekker eten’, is namelijk groeiende. Net zoals de groep ‘mooi wijntje’ en ‘lekker kaasje’ (maar wellicht dat deze groepen voor een groot deel aan elkaar gelinkt zijn). Het grappige is echter dat – zo ben ik achter gekomen – het houden van lekker eten niet gelijk staat aan het houden van zelf lekker eten maken. Dat zijn namelijk twee heel verschillende zaken. Zo getuige ook de plastic bakjes voorverpakte tapas. Van het excellente merk. Dat dan weer wel.

Daar waar ik altijd dacht dat houden van lekker eten ook gelijk stond aan het houden van lekker koken, blijkt deze link net zo’n opgeklopte waarheid te zijn als de chocomousse in de koelkast. Houden van lekker eten blijkt namelijk vooral te staan voor ‘het genieten van lekker eten dat door anderen is gemaakt’. Het liefst nog geserveerd aan een chique gedekte tafel, met bijpassende wijn en een grande dessert toe. Zoals echte bourgondische levensgenieters betaamt.

Ondertussen heb ik ook maar de pot pindakaas gepakt. Die culinaire kaas met hamsmaak kon me toch niet zo bekoren. Ik houd overduidelijk niet van lekker eten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s