Lekker piemels kijken

Toen ik vorige week mijn artistieke plaatje liet kleuren kwamen de ‘kunstenares’ en ik toevalligerwijs op het onderwerp sauna. Ze vertelde mij dat ze altijd netjes de deur op slot doet zodat niet zomaar iedereen binnen kon lopen. Toen ik antwoordde dat ik niet zo preuts ben en ook regelmatig naar de sauna ga, kwam er een heel gesprek op gang over naaktbadpakkendagen (echt niet!), wel of niet gemengd zweten (gemengd – natuurlijk!) en het grote vraagstuk van kijken en bekeken worden. Ik ben namelijk van mening dat rondlopen in de sauna net zoiets is als zitten op het terras, reizen met het OV of je buren in de gaten houden. We zeggen allemaal wel dat we niet kijken, maar ondertussen gluurt iedereen naar elkaar.

Maar voordat ik nu meteen alle saunaliefhebbers over me heen krijg….
Ok, ‘gluren’ is in deze context misschien niet het juiste woord. We kijken. We kijken naar elkaar. Als je van het terras wegloopt, als je in de trein tegenover iemand gaat zitten, als je nieuwe buren krijgt, én…als je naakt het bubbelbad uitstapt. O ja, absoluut zeker dat we dan kijken! En de die-hard saunaliefhebbers die het tegendeel beweren, nou, daar geloof ik dus helemaal niets van! Wie niet kijkt, die liegt. Of voelt zich op zijn minst te beschaamd om het eerlijk toe te geven.Want als er ergens nog een taboe op rust, dan is het wel op het kijken naar elkaars naakte lichaam. Vreemd genoeg ook in de sauna. Daar lijkt het toegeven van het feit dat je andere lichamen scant en checkt – ondanks de overweldigende aanwezigheid van naaktheid – soms nog wel het meest ‘not done’.

Maar waarom eigenlijk? Los van het feit dat het in een sauna vrij lastig is om de blote lichaamsdelen met je ogen te ontwijken, is er toch eigenlijk niets gek of vreemd aan om te zien hoe een ander erbij loopt? We kijken naar elkaar met kleren aan, waarom zou dat zonder kleren niet zo zijn? Of mogen? Juist wanneer de kleren uit zijn, is te zien dat we uiteindelijk allemaal gelijk zijn. En allemaal totaal verschillend. En dat maakt het juist zo leuk! Niets heerlijker dan een hele middag lang ongegeneerd piemels kijken in het bubbelbad! Want, lieve mensen, wat zijn me er toch veel soorten en variaties! Je zou denken dat als je er één kent, je ze allemaal kent, maar niets is minder waar. Van kleine doppiemels, tot grote slingerende pony’s; ik heb ze allemaal al voorbij zien komen. De een nog gekker, mooier of opvallender dan de ander. Iemand ooit het verschil gezien tussen ‘platzak’ en ‘hangzak’? Nou, dan zou je toch echt eens een dagje sauna moeten overwegen!

Maar niet alleen piemels worden bekeken (voordat ik straks word verdacht van het hebben van een piemelfetish!). Het leuke van de sauna is namelijk dat er werkelijk van alles rondloopt. Man, vrouw, oud, jong, dik, dun. Je vindt er het menselijk lichaam letterlijk in alle soorten, maten en staten. En daar waar je met kleren aan soms niet kan zien wat voor persoon er eigenlijk onder die laagjes textiel verborgen zit, komt zonder die beschermingslaag ineens de ‘echte’ mens tevoorschijn. Tatoeages, piercings, borstvergrotingen, borstamputaties, moedervlekken, littekens, buikwandcorrecties. In de sauna zie je het allemaal. En het grappige daaraan is ook weer dat je zo soms ook andersom een beeld van iemand kan creëren, wat achteraf helemaal niet blijkt te kloppen. Blijkt na afloop in de kleedruimte die kinky vrouw met die tribaltatoeage en clithoodpiercing ineens een degelijke huisvrouw met een rok tot over de knie en vleeskleurig sloggy-onderbroek.

Wat ik eigenlijk wil zeggen, is: kijk! Of, op zijn minst, schaam je niet áls je (per ongeluk) kijkt. We doen het namelijk allemaal. En het fijne is: daar kunnen kunnen we niets aan doen. Zo zijn we nu eenmaal als mensen. We zijn van nature nieuwsgierige schepselen en observeren graag. Dat zit gewoon in onze genen. Niks om je voor te schamen dus. En ja, natuurlijk is er een verschil tussen kijken en (be)gluren of bespotten, maar zolang we er de ander niets kwaads mee aandoen, zie ik niet in waarom het in de taboesfeer zou moeten blijven.

Bovendien, als jíj niet kijkt, dan kijkt de ander wel naar jou.  Ja, denk daar maar eens aan. Des te meer reden om extra lang in het bubbelbad te blijven zitten en lekker rustig piemels te kijken. Dat artistieke plaatje van mij bewaar ik dan wel tot alle gluurders de sauna weer in zijn gedoken.

sauna470

9 gedachtes over “Lekker piemels kijken

 1. Ook ik ben een fervent sauna-bezoeker (http://thomaspannenkoek.wordpress.com/2014/11/09/als-de-winter-dan-toch-iets-positiefs-heeft/), op die manier kwam ik op je blog terecht. Je stelling wordt op een grappige manier uitvergroot. De eerste vijf minuten in een openbare sauna waar naakt wordt gerecreëerd zijn altijd een beetje ‘ongemakkelijk’, zeker voor diegene die er voor de eerste keer heen gaat, en men zal wat rondkijken om te checken of zij/hijzelf wel ‘normaal’ is vergeleken met die anderen. Dan inderdaad niet alleen naar die piemel of dat stel borsten, maar naar het hele lichaam. Na die vijf minuten is het enkel nog genieten van de effecten van zo’n zweethutten :).

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Thomas,

   Leuk dat je reageert en leuk om ook jouw blog te lezen. Dat van mij is inderdaad iets uitvergroot opgeschreven (schrijf graag met een knipoog 😉 ), maar vooral als bedoeling om – net zoals jij – te laten zien dat er helemaal niks gek of vreemd aan is om naakt in de sauna te zijn. Badkleding plakt inderdaad alleen maar en het voelt heerlijk om zo vrij te kunnen stomen en baden.
   Grappig ook dat je die ‘angst-voor-bekenden’ nog aanhaalt. Die vraag krijg ik ook regelmatig (helemaal omdat ik gewoon hier naar de ‘buurtsauna’ ga). En ja, ik geef ook eerlijk toe: ik kom echt wel eens een bekende tegen, maar dat is dan niet meer dan dat ik diegene op het terras zou tegenkomen met kleren aan. Ik zeg gedag en dat is dat.
   Voor de ontspanning, daar doe je het uiteindelijk voor. En laten daar sauna’s uitermate geschikt voor zijn!

   Like

 2. Anne-Sophie zegt:

  Hoi, ik weet dat dit een oude blog is, maar ik kwam deze toevallig tegen toen ik wat extra informatie over sauna aan het opzoeken was. Ik ben vorig weekend voor het eerst naar een naaktsauna geweest en in het begin voelde het wat onwennig, maar na een tijdje verdween dat gevoel. Ik betrapte mezelf erop dat ik ook vaak naar de naakte lichamen keek en dan vooral naar de naakte mannen. Ik zag vooral veel dikke mannen met een stompje als piemeltje, maar ik zag ook een paar knappe mannen. Ik ben blij dat ik naar een naaktsauna ben geweest. Enorm ontspannend en ja wat mooie naakte mannen zien is een surplus. Leuke blog. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Lina zegt:

  Geef mij maar een sauna zonder piemels ,genoeg lullen op de wereld , nu eens een keer niet .
  Gelukkig vind er een verandering plaats in Sauna land en komen er steeds meer kledingsdagen hoef je
  je niet meer druk te maken om worst en rosbief!

  Like

  1. Peter zegt:

   Ik ga eens per maand naar de sauna en ‘s-zomers naar het naaktstrand en douche elke week gezamenlijk met de clubgenoten, dus zie veel bloot om mij heen. Ik word er nooit ter plekke erotisch door beïnvloed, maar mag er ondanks dat toch graag naar kijken, net zoals je in het museum beelden loopt te bekijken, zonder de bewuste personen aan te blijven gapen. Ieder persoon is uniek en mag gezien worden. Niets dus om je voor te schamen. Met de heren heb ik het vrij snel gezien, maar de dames mag ik wat langer bewonderen. De sauna is ontspanning voor geest en lichaam.

   Like

   1. José zegt:

    De eerste keer was wel even wennen, maar na een kwartiertje was dat helemaal voorbij. Een ‘kledingsauna’ lijkt me niks en zelfs wat onnatuurlijk (preutsheid?). Zoals gezegd zie je van allerlei type mannen en sito piemels voorbij komen, van klein dopje tot zeer forse en soms ook (half) erecte. Ook heel soms een stijve en dat is mooi om te zien vind ik en ik betrap me er zelf op dat het me zelfs een beetje opwind. Ik vind piemels nou eenmaal mooi, zoals mannen ongetwijfeld borsten en vagina’s mooi zullen vinden. Niks mis mee toch?! en ook verder gewoon lekker genieten en ontspannen. Heerlijk bijkomen en indrukken op doen zo’n dagje sauna!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s