Doe mij maar een vogelhuis

“Het is toch eigenlijk belachelijk dat we niet eens goedkoper mógen wonen? Alsof iedereen al zijn salaris alleen maar uit wil geven aan een steeds groter en duurder wordend huis. Misschien wil ik mijn geld wel aan iets heel anders uitgeven.”

Ik leg de folder van de woningstichting op tafel. Met getekende poppetjes staat vrolijk aangegeven welke woning er bij jouw gezinssituatie en inkomen past. Volgens de tekening zitten we goed. Volgens de woningstichting zitten we scheef. En volgens ons zitten we te duur.

“Kijk, ik begrijp heus wel het idee erachter en dat sociale huur is bedoeld om ervoor te zorgen dat iederéén een passende woning krijgt toegewezen. Maar is het eigenlijk niet gek dat wij, met z’n tweeën, in een ruime gezinswoning zitten en ergens anders een heel gezin in een klein appartementje vertoeft? En waarom zou je er überhaupt niet voor mogen kiezen om in plaats van groter ook kleiner te gaan wonen? Dat is toch gek!”

“Omdat je nou eenmaal een dertiger bent en het algemene beeld is dat je carrière maakt en met dat geld groter gaat worden en je gezin gaat uitbreiden. Huisje, boompje, beestje, weet je wel.”

“Nou, maak daar maar huisje, beestje, reisje van. Met nadruk op huisJE. Oh, en heel veel reisjes. Kan zo’n woningstichting niet gewoon eens investeren in een wijk vol tiny houses? Dat is hartstikke hip, duurzaam en ziet er nog leuk uit ook. Ik wil best in een kartonnen huis of een zeecontainer wonen hoor. Of in een reuzen vogelhuisje voor mijn part.”

“Ja, jij wel. Maar de woningbouw wil denk ik liever verdienen aan standaardwoningen en standaardmensen.”

“En ik ben niet standaard?”

“Nou, ik ken niet heel veel mensen die in een vogelhuisje willen wonen nee.”

“Nou, in het kader van ‘huisje, boompje, beestje’ klinkt zo’n vogelhuisje anders als de perfecte oplossing.”

“Kun je mooi het geld dat je overhoudt investeren in een vogelpak.”

“Nou, ik dacht meer aan vleugels.”

“Levert wel een mooie tekening op voor de folder van de woningstichting.”

“Twee poppetjes met vleugels en een vogelhuis. Waar kan ik tekenen?”

2 gedachtes over “Doe mij maar een vogelhuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s