De grote vraag des jaars

“En, wat gaan jullie doen met oud & nieuw?”

Het is begin november. Sinterklaas is nog niet eens in het land, het hoogtepunt van de Zwarte Piet-discussie ligt nog in het verschiet, maar nu al is de grote prangende vraag: ‘Wat gaan jullie doen met oud & nieuw?’

Een belangrijke vraag. Belangrijker zelfs dan het andere triviale decembervraagstuk ook wel bekend als: ‘Wat doen jullie met kerst?’ Over kerst valt namelijk niet zoveel prakkiseren. Ja, natuurlijk is er de eeuwige kwestie ‘Gaan we met Eerste Kerstdag naar jouw ouders of doen we het nu andersom?’ en is er altijd weer de vraag ‘Maken we kalkoen of gaan we gewoon ordinair lekker makkelijk gourmetten?’. Maar verder? Kerst is vaak al zo standaard ingevuld dat daar eigenlijk weinig naar gevraagd hoeft te worden. Bovendien is er behalve eten en het vasthouden aan familietradities ook verder weinig spannends te beleven die dagen. Tenzij je het aandurft om op de uitgekauwde klanken van ‘Last Christmas’ op Tweede Kerstdag een nieuw bankstel aan te schaffen. Maar zelfs dan… Kerst hoeft niet spannend. Kerst hoeft niet spetterend. Kerst mag kneuterig en zelfs een beetje saai.

Oud & nieuw daarentegen. Dat is een heel ander verhaal. Voelen we ons de gehele kerst nog content met de simpele gezelligheid en oude familiefilmpjes kijken voor de open haard. Zodra de eerste rotjes in de fietstunneltjes knallen weten we niet hoe snel we dat volgevreten familiegevoel van ons af moeten schudden en ons op moeten maken voor HET feest van het jaar.

En dan komt dus de vraag, die allesomvattende cruciale superbelangrijke niet te vermijden en niet te ontwijken vraag: ‘Wat doe je met oud & nieuw?’

Het begin lijkt nog simpel. Dat is namelijk standaard de oliebollenkwestie. Zelf bakken? Of toch zelf halen? Met of zonder krenten? Opeten doet toch niemand, dus waar ‘in the end’ voor gekozen wordt maakt uiteindelijk helemaal niet uit. Een bol is een bol en uiteindelijk stuiteren ze allemaal na 2 dagen de schaal af.
Nee, waar het om gaat is niet het eten. Niet de aankleding. Niet bollen of de flappen. Waar het met oud & nieuw allemaal om draait is wie het vetste feestje heeft en het nieuwe jaar in kan gaan met supercoole foto’s, nooit te vergeten anekdotes en een kater die je de rest van het jaar niet meer vergeet.

Het probleem is echter altijd, waar dat vetste feestje dan eigenlijk is. Is het in die club waar je kaartjes voor moet kopen? Is het in de stamkroeg met al je vrienden? Is het thuis met een origineel themafeest? Of misschien wel op een geheime locatie? En als wij daar dan heen gaan, gaan jullie dan ook? Of hebben jullie al wat anders in optie? Ja, in je eigen bed slapen is ook wel fijn ja. Maar dan kunnen we dus niet naar Amsterdam. Nee, hier is veel te saai. Dan ga ik nog liever gewoon naar je collega’s. Of toch naar Utrecht? Oh, dat feest is al uitverkocht. En je broer dan? Die heeft toch ook altijd leuke feestjes? Ja, ik weet dat die altijd al met een eigen groep gaan. Nou, zeg dan meteen dat je daar geen zin in hebt. We kunnen ook wat mensen hier uitnodigen. Keihard drinken en dansen tot we erbij neer vallen? Het hele huis vol. Dat is ook prima toch? Huren we een karaoke-set. Of kunnen we dan beter toch naar dat ene feest gaan?

En dan is het zover. Oudejaarsavond. Nog tien, negen, acht….
Terwijl traditiegetrouw de kurken knallen en de bollen stuiteren, gaat ergens het vetste feest van het jaar van start. Waar dat is, weet ik niet. Wij hebben namelijk heel traditiegetrouw voor de zoveelste jaar op rij tot op het allerlaatste moment gewacht met kiezen, om nu  – net als velen anderen -alleen thuis op de bank te eindigen. Met een fles champagne aan mijn mond en ‘Happy New Year’ van ABBA door de speakers, maak ik nog snel even een party-waardige selfie om toch maar aan de buitenwereld te tonen dat het hier ook hartstikke ‘vet’ is. Om vervolgens met mijn geitenwollensokken en een appelflap op de bank te ploffen en me voor te nemen het volgend jaar toch echt allemaal anders te doen.

Oud & Nieuw. Weet jij al wat je gaat doen?

 

IMG_0091

 

2 gedachtes over “De grote vraag des jaars

  1. Wij hebben hier voor het eerst gasten in onze B&B dus we gaan proberen om voor het geval ze ook te laat het juiste feestje kiezen hier het juiste feestje hebben 😉 Er komen vermoedelijk om 0.00 uur nog wat buren handjes schudden dus…..Oudejaarsdag moet ik op zoek naar DE perfecte oliebol die inderdaad twee dagen later oneetbaar zijn. ABBA is een goede, die hoort er echt bij. Wat schrijf je toch leuk Sanne. Fijne Oudejaarsavond en al het goede voor 2015 (T R I A T H L O N – jaar).

    Geliked door 1 persoon

    1. Ah wat leuk en spannend dat jullie voor het eerst gasten heb die avond! Dat is iets wat ook zeker nog op mijn lijstje moet voor 2015: een nachtje bij jullie logeren 🙂 Misschien wel na de triatlon! Leuk! Hele fijne jaarwisseling en op naar een prachtig nieuwjaar!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s