Kippiepan

Er is iets nieuws in snack- en makkelijke-maaltijden-land. Dacht je na de kapsalon, de friet waterfiets en emmers gefrituurde kip het ergste wel te hebben gehad, is er nu de kippiepan. Een soort gezonde versie van de Kentucky Fried Chicken, maar in plaats van een bucket krijg je een grillpan, die je met een stekker in het stopcontact steekt. Even 20 minuten wachten en smullen maar!

Ik vind het een intrigerend iets, die gevulde pan met gekruide vleugels. Zag ik het eerst hier en daar voorbij komen via winacties op Facebook (ik heb meerdere vrienden die blijkbaar liever kip dan cake hebben), inmiddels lijkt de Kippiepan een ware rage te zijn geworden en is onlangs bij ons in het centrum zelfs een soort Kippiepan XL geopend.

“Ik hoorde dat het pand ooit is uitgeroepen tot de lelijkste van de stad, nou wij gaan er de mooiste van maken!” Aldus sprak de trotse eigenaar van de zaak waar de pannen tot aan het plafond staan opgestapeld. Nu ben ik als niet-vleeseter uiteraard enigszins bevooroordeeld, maar wat er precies mooi is aan een knalgele vitrine vol met voorgegrilde kip, dat mag iemand mij toch eens uitleggen.

Gelukkig is het niet alleen kip wat de klok slaat. Wie liever een pan vol spareribs of ‘andere gemaksproducten’ heeft, komt bij Kippie.nl zeker aan zijn of haar trekken. Van satépan tot ballenpan en van dönerpan tot kluifpan. En voor wie echt een feestje wil vieren is er uiteraard de snackpan XXL of de partyschotel magnetron. Hoe langer ik kijk, hoe meer ik me afvraag waar het succes van deze maaltijden precies in zit. In de smaak kan het denk ik niet zitten. Ik bedoel; vlees uit de magnetron?! Dat klinkt zelfs deze vegetariër slecht in de oren.

Als het maar veel en als het maar makkelijk is. Om over de kippen zelf nog maar te zwijgen. “Want”, zoals ze bij Kippie zelf aangeven, “er is momenteel nog te weinig vraag naar biologische kip. We dringen er bij onze leveranciers op aan om diervriendelijke kip op te schalen om zo snel mogelijk meer duurzame kip te kunnen gaan verkopen. Maar om het product te kunnen aanbieden moet er een minimale omzet snelheid gehaald worden i.v.m. verse producten.”

De kip of het ei. Is er niet genoeg vraag? Of is de vraag er niet omdat het niet wordt aangeboden? Een biologische kip groeit immers wat minder hard dan zo’n snelle pankip. En als je XXL pannen aanbiedt, dan is enige omzetsnelheid wel geboden natuurlijk.

Maar laat ik het feestje niet bederven. Er wordt op alle fronten benadrukt Kippie een familiebedrijf is, van een van oorsprong een traditionele poelier. (Hoe het nu met die oorsprong gesteld staat, dat durf ik niet te zeggen.) Maar…de kippen zijn wel halal geslacht. En dat is nog altijd feestelijker dan een prikker in een plakje leverworst.

Vandaag liep ik langs een poelier die meelift op het succes van de gemakskip. ‘Voor komend weekend zijn alle pannen uitgeleend’, stond er op het krijtbord geschreven. Dat belooft naast een feestje in ieder geval een (kilo)knaller van een nieuwjaar te worden.

4 gedachtes over “Kippiepan

      1. Haha, ik bedoel meer vanwege die foto 😉 Dat ziet er niet zo smakelijk uit, zo’n grote pan vol met vlees… doe mij maar groenten enz…. maarja gourmetten is net zoiets…

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s