Gevaarlijk

“Ik heb sinaasappels geperst. Wil je ook een glaasje verse jus?”
“Verse jus? Weet je wel hoe gevaarlijk dat is!”
“Gevaarlijk?”
“Ja, heb je dat niet gelezen? Sinaasappelsap is hartstikke ongezond! Bomvol suikers…Je kan net zo goed een glas cola drinken.”
“Want in cola zit net zoveel vitamine C als in sinaasappelsap?”
“Nee natuurlijk niet! Maar je hebt wel net zoveel kans op diabetes.”
“Nou ok. Geen glaasje sap dan. Wil je dan wel een broodje rosbief? Vers van de slager om de hoek.”
“Rosbief?! Echt?! Wil je dood ofzo?!”
“Eh..nou…niet perse nee.”
“Moet je vooral een broodje darmkanker eten.”
“Pardon?!”
“Ja sorry hoor, maar rood vlees is gewoon echt heel slecht voor je. Dat is toch algemeen bekend?”
“Nou, blijkbaar niet.”
“Dan weet je het bij deze.”
“Broodje kaas dan maar?”
“Want je wil een opgeblazen buik met een plak beleg gemaakt van kalfjesvoeding?”
“Sorry, nu ga je echt even te snel.”
“Granen zijn hartstikke slecht voor je. Ons lijf is niet gemaakt om dat te verteren. Daar raken onze darmen van in de war. En kaas; kaas is gemaakt van melk. Melk van koeien voor kalfjes. Wij blijven als volwassenen toch ook geen borstvoeding drinken? Nee toch? Nou dan. Waarom zou je dan wel de melk van babykoetjes eten?”
“Ik heb nog wel wat sojamelk staan.”
“Soja?! Weet je wel hoe slecht dát is?! Man man man…regenwouden die worden gekapt. En dan heb ik het nog niet eens over alle gezondheidsklachten die het kan veroorzaken. Anti-trypsine, fytinezuur, hypothyreoïdie, anti-amylase…”
“Ik geloof dat ik ineens héél erg behoefte krijg aan een stukje chocola.”
“Wel puur, ‘raw’ en onbewerkt mag ik hopen?”
“Ehm..nou…”
“Minstens 70 procent cacao. Anders heeft het geen zin hoor.”
“En pinda’s? Dat mag toch wel? Dat zijn noten. Die zijn gezond toch?”
“Een pinda is geen noot. Dat is een áárdnoot. Lang niet zo gezond als ongebrande én ongezouten walnoten, paranoten en amandelen.”
“Sorry. Maar ik heb écht even een wijntje nodig nu. Jij ook. Of…?”
“Alleen als het rood is, want wit of rosé dat is dus….”
“Glaasje water dan maar?”
“Lekker.”

31 gedachtes over “Gevaarlijk

    1. Joke zegt:

      Het is niet te gek voor woorden maar wel enorm uit z’n verband gerukt en te weinig informstie. Soja is niet slecht als die tenminste niet genetisch gemanipuleerd is. Maar dan komt er een heel lang verhaal over Monsanto om de hoek kijken.
      Het is nu eenmaal zo dat de voedingsmiddelenindustrie ons langzaamaan aan het vergiftigen is.
      Maar er staat nergens dat je iets niet MAG eten; je bepaalt altijd nog zelf wat je in je mond stopt. Er is tegenwoordig gelukkig voldoende schone voeding te koop zonder al die smerige toevoegingen van de voedingsmiddelenindustrie.

      Geliked door 1 persoon

      1. Probleem met soja is de hoeveelheid vrouwelijke hormonen die er in zitten. er zijn gedocumenteerde (best veel) gevallen van mannen die totaal veranderen. inclusief borste, gezichtsbeharing wordt dunner en gevaarlik lage testosteron gehalte. maar zoals bij alles geldt met mate……

        Like

    1. Nee Ciska, Je had goed op moeten letten…. Mandarijntjes in blik worden geschild met zuren die ook voorkomen in gootsteen ontstopper. Wat op zich (afgezien van dat het niet gezond mandarijntjes uit blik, maar dat staat los van dit zuur) niet heel raar is. weet je dat je met het hoofdbestanddeel van zeep een zeer agressief zuur in handen hebt waarme je een lichaam op kunt lossen? en dan heb je aan de hoeveelheid van een hotelzeepje genoeg 🙂

      Geliked door 1 persoon

      1. Eric van Roij zegt:

        weet je wat echt gevaarlijk is ? Treinen tegen proberen te houden.
        Er zijn mensen die alles hebben gegeten, gedronken, gerookt en alles wat nu in een keer GEVAARLIJK is en die worden ook honderd jaar.

        Like

  1. richard zegt:

    Nergens van aantrekken. Gewoon eten en leven. Alcohol met mate. Positief denken en doen word je ook niet ziek. De rest………….. laat maar over aan fikkie

    Like

  2. Hihi, wat een leuk stukje!
    Ook al ben ik vaak de 2e persoon uit jouw stukje tekst, en is het grappig geschreven, toch is het wel allemaal waar ;).
    Overigens, ik ben dan wel vaan die persoon, maar ik doe het ook helemaaaaaal niet perfect. Tussen weten en doen ligt nog een groot verschil.

    Like

  3. Sanne, je hebt prima verwoord hoe wij ons gek laten maken door allerlei gezondheidsfeiten- en onderzoeken. Dat glas water op het einde is tekenend voor hoe obsessief sommige mensen met eten bezig zijn. Alles met mate, dan komt het wel goed met ons.

    Like

  4. Sophie zegt:

    Alles met mate. Inderdaad maar dan ook ALLES eens proberen, dus variëren is meer het toverwoord. Eet eens raapstelen, koolrabi, paksoi, kakifruit, avocado etc etc. Niet iedere week dezelfde boodschappen. En met mate….eet de gemiddelde Nederlander tarwe met mate? En suiker, zout en plantaardife oliën met mate…??? Zit overal, maar dan ook bijna overal in, dus omdenken en minderen die boterhammen en vele tussendoortjes met troep! Meer groenten, vis en minder stress! Te veel verkeerd voedsel maakt de mens ziek ! Bewustwording is top!! En wees geen struisvogel!

    Like

  5. Erwin zegt:

    Weet je waar je pas echt mee op gevaarlijk terrein komt als het op eten en drinken aan komt?
    Als je mensen zo enorm bang maakt met al dat soort verhalen dat ze niets meer durven te eten en te drinken!

    Geniet gewoon van wat je lekker vind maar overdrijf niet.. Vol is Vol!

    En i.p.v. de restanten weg te gooien in de groene bak, geef het aan iemand in je omgeving die het niet zo ruim heeft. Zo verspil je ook niet onnodig!

    Eet smakelijk.

    Like

Plaats een reactie