Influence me

“Ja, maar wat is dat dan, zo’n influenza?”
“Nee mam, geen influenzá, een influencér!”
“Ja, weet ik veel hoe je het uitspreekt. Maar ik snap gewoon niet zo goed wat het nou precies betekent.”

Het was dat moment dat ik er eigenlijk eens goed over na ging denken. Want inderdaad, wie of wat zijn influencers eigenlijk? Het moge duidelijk zijn dat ze in ieder geval de hype van de huidige social media wereld zijn. Waar je ook kijkt, op Facebook, Youtube, Instagram of blogs…de influencer is overal. En ze komen in alle soorten en maten. Zo heb je runfluencers, vlogfluencers, blogfluencers, travelfluencers… allemaal mensen die door middel van foto’s, filmpjes en blogs het gedrag en de mening van anderen beïnvloeden.

Dit klinkt natuurlijk als een sterk staaltje social marketing, maar toch kan ik me er niet aan onttrekken dat aan het woord ‘influencer’ toch iets van een negatieve lading kleeft. Want ‘influencen’ betekent in het minder hippe Nederlands namelijk gewoon ‘beïnvloeden’. En beïnvloeden wordt in het woordenboek nog altijd omschreven met termen als: bewerken, manipuleren en mening opdringen.

Negatief of niet. Influencers zijn nog altijd big business. Bedrijven krijgen meer aandacht voor hun producten en de influencers zelf? Die worden betaald om over een potje nivea crème te kletsen of krijgen gratis producten om de hemel in te prijzen. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet? Voor het Asics FrontRunner runfluencers team hadden zich in ieder geval ruim 2500 mensen aangemeld. En als je tegenwoordig een blog hebt, moet je op zijn minst aangeven dat je openstaat voor samenwerkingen, product reviews of andere leuke marketingcampagnes.

Ondertussen stroomt mijn tijdlijn vol. Vol met reclameberichten van ‘echte’ mensen, die op ‘authentieke’ wijze mijn gedrag proberen te ‘fluencen’. Koop die schoenen, doe mee aan dat event, ga daar uit eten, drink hier je cappuccino, smeer dit tegen je rimpels en drink deze wijn om je de rest van je leven gelukkiger te voelen. Je zou bijna denken dat het hele influencers-gebeuren stiekem toch wel een beetje lijkt op een influenza-virus. Eerst een incubatietijd van één tot drie dagen en als je het virus eenmaal te pakken hebt, verspreidt het zich razendsnel.

“Maar het is eigenlijk dus gewoon een soort reclame?”
“Ja, het is eigenlijk gewoon een soort reclame.”
“Maar waarom dan?”
“Nou, omdat die mensen denken dat ze zo iets kunnen betekenen.”
“Maar waarom zou je je op die manier laten beïnvloeden? Ik laat me dan eigenlijk gewoon liever zo door mensen inspireren.”

Inspireren. Ik sla mijn woordenboek er nog eens op na. Aanwakkeren, aanjagen, ingeven…. En ineens valt het kwartje: laat je niet beïnvloeden, laat je inspireren!

Ik voel bij deze een nieuwe hype en hashtag aankomen.
Because, who wants to be an #influencer when you can be an #inspirator?

5 gedachtes over “Influence me

 1. Inspiratie is niet merkgebonden 😉 Persoonlijk heb ik een hekel aan al die reviews van producten maar soms is het wel handig als je echt iets zoekt en gebruikerservaringen wilt weten.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

  1. En zo geef ik eerlijk toe dat ik als ‘Kari Traa meisje’ wel korting kreeg. Gelukkig droeg ik het merk al, hoefde ik niet verplicht foto’s/reviews te plaatsen maar kon ik gewoon mijzelf zijn. Verder heb ik wel vaker mails gehad om dingen te testen, maar dat heb ik altijd afgeslagen omdat het niet goed of ‘echt’ voelde. Ik kies niet voor iets om meer volgers of likes te krijgen. En ik hoef ook geen geld voor iets waar ik niet achter sta. Sowieso zie ik mijzelf niet als influencer 😉 Maar uiteraard is niks zwart-wit en kan influencing op een goede manier ook zeker werken.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s